Posts tagged with 'Network'

802.11NO and the Linksys WAP610N

  • Posted on October 29, 2010 at 3:29 pm

A few months ago I set up a Linksys WAP610N access point in order to test its performance and its reliability. For all of you who are interested in the results – don’t buy this access point. Here’s why.

When under load the WAP610N spontaneously reboots. It also reboots when not under load. Most of the time it works, sometimes it doesn’t. This is very undesireable for any office environment. It seems to be a firmware issue, but the behaviour can be observed with the latest version. There is no fix.

If you try to configure the beast you have to use a web interface that lacks quite a bit of comfort. You can use the 2.4 GHz oder 5 GHz modes. If you stay with 2.4 GHz, then you can use either one of 802.11b, 802.11g or 802.11n only, or you use the 802.11bgn mixed mode. You cannot run 802.11gn. Fortunately you can use any combination of 802.11a and 802.11n when running the 5 GHz modes.

In order to avoid the reboots I have configured 802.11a mode and added a second access point (Buffalo WHR-HP-G54) to handle 802.11g clients. The Buffalo usually never reboots unless told, and the WAP610N seems to be more stable when running 802.11a only. Let’s see if this stays this way.

P.S.: If you use a GNU/Linux system with an Intel® WiFi network adapter that uses the iwlagn driver, make sure you disable 802.11n with the module option 11n_disable=1 until Intel® has fixed the firmware of the card. Gathering from the bug reports it’s also good to use swcrypto=1 for shifting the cryptography operations to software.

Top